23948sdkhjf

Bilderna från Pack Point Nordic - Vem var där?

Konferensen Pack Point Nordic genomfördes förra veckan med många utställare, föreläsare och en stor publik. Missade du något får du veta mer här.

Pack Point Nordic arrangeras årligen av Packmarknaden och lockar personer från hela branschen. I år var det 170 deltagare, 15 partnerföretag och 19 talare som samlades i konferenslokalen 7A Posthuset i Stockholm. Här är ett bildspel från dagen. Samtliga foton är tagna av Eva Norling Gersbro.

Dagen var indelad i fyra block under ledning av moderatorn Per-Stefan Gersbro.

Först ut var ett block om den kommande EU-lagstiftningen Packaging and packaging waste regulation, PPWR, som kommer att förändra mycket för branschen. Exakt hur lagstiftningen kommer att se ut är fortfarande oklart så det finns fortfarande möjlighet att påverka. Lagstiftningen innebär bland annat att att förpackningsmaterial ska ha ha en viss procent återvunnet material, vilket kan innebära vissa utmaningar till exempel för plast som har direktkontakt med livsmedel. Även om en del är oroliga för nya lagen är det andra som ser positivt på att reglerna blir harmoniserade i hela EU. Läs mer om diskussionen på konferensen i vår artikel.

Nästa block handlade om återvinning och försökte svara på frågan Hur når vi cirkularitet? Inte enkelt men två nyckelord är innovation och samarbete i frågan. Det är också viktigt att hitta en balans mellan miljö, ekonomi och funktionalitet. För att minska volymerna material som måste återvinnas är reduktion en viktig del, det vill säga minska användningen av material. Vi har skrivit en fördjupande artikel om detta block

Att gå från engångsartiklar inom take away-branschen var i fokus under eftermiddagen. Även här kommer det ny lagstiftning som ökar trycket på producenterna att tillhandahålla burkar och liknande som kan användas flera gånger. Det är svårt att få genomslag för detta för det handlar dels om att bibehålla livsmedelssäkerheten och att få konsumenterna att ändra beteende. Även här finns också många intressanta innovationer och goda exempel varav några presenterades på konferensen. Mer om denna del kan du läsa här.

I sista delen var fokus hållbar design. Det är viktigt att även design för hållbara produkter ska beröra. Dessutom bör designen hjälpa konsumenten att förstå vad man ska göra med förpackningen när den inte längre kan användas. En förpackning ska fungera i många led allt från lager och distribution till konsumentanvändning och återvinning. Även förpackningen bör då designas så den klarar alla dessa steg. Eller är det alltid förpackningen som ska anpassa sig, kanske även produkten kan anpassas efter förpackningen för att det ska bli optimalt. 

Fyra intressanta delar men det var inte bara föredrag som var viktigt vid Pack Point Nordic utan det märktes i pauserna att även minglet med utställare och andra besökare var minst lika viktigt. 

Datum för Pack Point Nordic 2024 kommer att presenteras inom kort. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078