23948sdkhjf

Tillgång på återvunnen PET måste öka! Hallå där, Sara Bergendorff!

25 maj är det åter dags för Pack Point Nordic att arrangeras i Stockholm. Ett av konferensens partnerföretag är Returpack, där vi talar med Sara Bergendorff, chef för material och produktkvalitet.

Vilka utmaningar och möjligheter ser du framför dig?

En utmaning och möjlighet är ny lagstiftning. Vi välkomnar den nya lagstiftningen gällande förpackningsavfall och återvinning av plast som kommer både i Sverige och EU, lagstiftningen förespråkar retursystem och separata insamlingsströmar och beskriver i stort sätt hur vi har jobbat i flera år. Det är bra att retursystem för dryckesförpackningar etableras i fler länder i Europa och det kommer att få positiva effekter på nedskräpning och ökad tillgång på återvunna material. Några av målen i EU-lagstiftningen utmanar hela värdekedjan. Till exempel behöver tillgången på återvunnen PET öka inom Europa för att alla producenter ska klara kravet på 25% rPET i flaskorna till 2025. I snitt innehåller svenska flaskor redan idag ca 50% rPET men användningen varierar mellan produkter och producenter. I Europa är inkluderingen av återvunnen PET lägre och volymerna av tillgängligt material av hög kvalitet behöver öka väsentligt. Att kunna materialåtervinna PET-materialet i fler cykler och kunna inkludera högre andelar återvunnet material i flaskor, ställer också ökade krav på förpackningsdesign och återvinningsprocesser.

Hur vill ni bidra till ökad hållbarhet inom förpackningsområdet?

Vi bidrar genom att skapa cirkulära materialflöden av förpackningsmaterialet som ingår i retursystemet. Vi vill öka insamlingen av burkar och flaskor ytterligare, fortsätta säkerställa att alla förpackningar är designade för materialåtervinning och genom våra materialköpare, kunna erbjuda producenter ett högkvalitativt återvunnet material som de kan tillverka nya dryckesförpackningar av. Förutom att PET-materialet i flaskan går att återvinna strävar vi efter att korkarna ska återvinnas till nya korkar och att etikettmaterial av plastfilm ska materialåtervinnas.

Beskriv dina förväntningar på konferensen.

En dag med intressanta samtal från scenen och i minglet. Jag hoppas få några nya insikter och inspiration med mig tillbaka hem.

Tack Sara Bergendorff!

Mer info om konferensen och anmälan finns på den här länken.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109