23948sdkhjf

Moderniserar bruket

Mondi uppgraderar sitt massa- och pappersbruk i Dynäs i Sverige. Moderniseringsprogrammet kommer att öka effektiviteten och ytterligare förbättra brukets övergripande miljöprestanda.

Dynäs bruk producerar säck- och specialkraftpapper, som används för en mängd olika pappersbaserade förpackningslösningar för industri- och konsumentindustrin, och är en viktig del av Mondis Flexible Packaging-verksamhet. Det nu planerade projektet omfattar installation och uppgradering av maskiner och utrustning såsom en ny kokanläggning och barkpanna, vilket kommer att förbättra brukets energieffektivitet. Uppgraderingar kommer också att ytterligare minska luft- och vattenutsläppen och resultera i bättre virkesutnyttjande vid bruket.

– Moderniseringsprogrammet i Dynäs innebär en betydande investering i framtiden för detta väletablerade bruk. Genom att producera hållbart säck- och specialkraftpapper fortsätter vi att bidra till våra MAP2030-mål och möta kundernas efterfrågan med innovativa lösningar som Advantage StretchWrap, ett alternativ till plastfolie, och Advantage MF EcoComp, som används för höghållfasta förpackningar som papperspåsar för vått organiskt hushållsavfall. Bruket levererar papper över hela Europa och spelar en viktig roll i lokalsamhället, säger Roman Senecky, COO Mondi Kraft Paper i ett pressmeddelande.

MAP 2030 står för Mondi Action Plan 2030 som fokuserar på hållbarhet. 

Mark- och miljödomstolen godkände Mondis ansökan i mars 2023. Byggnationen beräknas vara klar i slutet av 2026.

Fakta Dynäs-fabriken

Dynäs-fabriken, vid Ångermanälven i Väja, Kramfors, startade som sågverk 1884. Fabriken startade sin massaproduktion 1915 och pappersproduktion 1917. Den förvärvades av Mondi år 2000.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093