23948sdkhjf

Konsekvensanalys saknas när nya krav ska uppfyllas! Hallå där, Filip Ekander!

Den 25 maj är det åter dags för förpackningsbranschen att samlas på Pack Point Nordic i Stockholm. En av talarna är Filip Ekander, hållbarhetsansvarig vid Svensk Dagligvaruhandel.

Vad kommer du att fokusera på i samtal och panel på Pack Point Nordic?

Jag kommer bland annat att lyfta vikten av samverkan. Betydelsen av att alla aktörer i kedjan (producenter, leverantörer, dagligvaruhandel, återvinningsindustrin) måste agera om vi ska nå våra plast- och hållbarhetsmål. Men, omställningen är ena sidan av myntet; den andra är att förpackningarna samtidigt måste hålla de krav vi ställer. Livsmedelssäkerheten måste garanteras, hållbarhetstiden måste gälla. Vi vill inte öka matsvinnet på bekostnad av nya plastförpackningar. Detta är en utmaning.

Vad utmärker en bra förpackning?

En bra förpackning ska vara av återvinningsbar plast, gärna transparent och med lite tryckyta. Men samtidigt uppfylla alla de hygien- och säkerhetskrav vi ställer på innehåll och förpackning.

Vilka utmaningar och möjligheter ser du framför dig?

Förutom utmaningarna kring omställningen som jag nämner ovan är även en stor utmaning att möta alla nya krav och lagar som vi möts av ständigt. Både på nationell och EU-nivå. Här gäller det att beslutande instanser har viss kunskap och förståelse för hur kraven/lagen landar i de olika delarna av livsmedelskedjan. Ordentliga konsekvensanalyser måste göras, något vi ofta anser saknas.

Samtidigt skapar kraven som kommer uppifrån (EU/nationellt) möjligheter för omställningen. PPWR tror vi är en sådan möjlighet. En EU-harmoniserad omställning skapar förutsättningar för marknadsmekanismer som kan vara avgörande för att vi ska nå våra miljö- och klimatmål.

Vilka förändringar/förbättringar skulle du helst vilja se?

Förutom det jag har nämnt ovan kan vi inte komma ifrån att vi alla måste bli bättre på att återvinna våra förpackningar. Här har vi fortfarande ett ordentligt arbete kvar.

Beskriv dina förväntningar på konferensen.

Jag har inte varit på konferensen tidigare, men har hört positivt om den. Det ska bli kul att vara där.

Tack Filip Ekander!

Mer info om konferensen och anmälan hittar du på den här länken.

Se mer om eventet

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.219