23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Installera limslangar på rätt sätt: tips från en yrkesman

Limslangar håller längre om de förvaras, transporteras och installeras på rätt sätt. Så här gör du det rätt. Limslangar är förmodligen den mest oansenliga komponenten i ett limapplikationssystem, vilket är anledningen till att de ofta inte får mycket uppmärksamhet. Först när limmet slutar rinna och maskinen står stilla på grund av en krokig slang eller en defekt värmeledare blir det tydligt vilken nyckelroll de spelar. Att hantera smältslangar på ett korrekt sätt är inte svårt, men det gör stor skillnad.

Limslangar har en komplex konstruktion. Värmeledaren, som löper runt hela slangens kärna, är en särskilt känslig komponent. Det rör sig om en mycket tunn tråd som sträcks av krafter som dragning eller vridning, vilketdärmed ändrar värmeledarens motståndsvärde. Detta leder till att temperaturen ökar lokalt: värmeslangen överhettas. Å ena sidan förkortar detta värmeledarens livslängd och därmed även smältslangens livslängd. Å andra sidan leder överhettning även till kokning av limmet, vilket täpper inte bara till applikationshuvudet, utan även slangen. Försiktighet vid hantering av smältslangar är avgörande för att förhindra att hela limapplikationssystemet får driftstopp.

LIMSLANGAR: SÄKERSTÄLLER ATT ALLT FLYTER

Några enkla regler säkerställer att dina limslangar transporterar limmet från limaggregatetet till applikationshuvudet på ett tillförlitligt sätt under många år. Oavsett om du rullar ihop slangen för transport eller installerar den i en maskin, vänligen observera följande: 

  • Inga böjningar: Underskrid inte den angivna minsta böjningsradien för smältslangen! Om högtrycksslangen som omger slangpaketet är böjd kan detta med tiden leda till läckage i slangpaketet. Detta överanstränger även värmeledare och elkablar, vilket i sin tur förkortar deras livslängd avsevärt.
  • Ingen vridnings- eller dragbelastning: Värmeslangar får inte vridas eller sträckas så att den inre högtrycksslangen och värmeledaren som är lindad runt den inte slits sönder. Smältslangar måste flyttas i en rak linje, särskilt i dynamiska applikationer. Använd vridbara kopplingar ((verlinken)) som vridningsskydd.
  • Korrekt montering: Kabelband är inte lämpliga för montering av smältslangar. De skär in i slangens isolering och orsakar böjningar. Använd specialgjorda slanghållare ((EasyFix verlinken)) för skonsam montering.
  • Var försiktig med vatten: De flesta värmeslangar är inte vattentäta om de inte är märkta som sådana. Använd därför inte vatten för att rengöra utsidan av uppvärmda slangar. Om fukt tränger in i slangen kan de elektriska kontakterna oxidera eller skadas av en kortslutning. Uppvärmda slangar måste därför förvaras i torra utrymmen och skyddas mot solljus. 

LIMSLANGAR: EN HET FRÅGA

När du installerar limslangar bör du även tänka på värmesystemet. Även om limslangar är isolerade avger de värme till utsidan. Om flera limslangar installeras bredvid varandra är det viktigt att hålla ett avstånd på minst 25 mm, så att de inte värmer upp varandra.  Dessutom bör du inte placera slangarna direkt ovanpå varandra, eftersom spillvärmen från de nedre slangarna annars kommer att värma upp slangarna ovanför. 

Om du märker att limmet blir mörkare och mörkare är detta ett tecken på lokal överhettning. Hur kan detta hända? Temperaturgivaren som övervakar värmeeffekten i slangen mäter temperaturen vid en enda punkt, nämligen strax före appliceringshuvudet. Styrsystemet använder denna information för att reglera värmeeffekten, som är identisk för hela slanglängden. Kallras eller brist på luftcirkulation ändrar slangens lokala temperatur utan att temperaturgivaren registrerar det. För att förhindra detta måste du se till att samma termiska förhållanden råder över hela slangens längd. 

  • Installera inte limslangar direkt ovanpå varandra. Spillvärme från de nedre slangarna kan överhetta de övre slangarna.
  • Skydda värmeslangarna mot kalldrag, annars ökar värmeeffekten i onödan och värmeslangen överhettas.
  • Kapsla inte in smältslangar. Värmen måste kunna ta sig ut.

Som du ser kan du med bara några enkla tips skapa de bästa förutsättningarna för att dina smältslangar ska hålla i många år framöver. Dessa tips säkerställer också att limappliceringen fungerar smidigt eftersom den uppvärmda slangen kan utföra sin funktion på ett tillförlitligt sätt. 

OM ROBATECH

Robatech optimerar den industriella appliceringsprocessen för smältlim och kalllim genom att tillhandahålla hållbara och innovativa appliceringssystem för lim. Sedan 1975 har Robatech konstruerat och tillverkat högkvalitativa styrenheter, appliceringshuvuden, smält- och doseringssystem som ger mer hållbarhet, säkerhet och enkelhet i limningsprocesser. Robatech-koncernen, med huvudkontor i Muri, Schweiz, har representation i fler än 80 länder. Över 670 engagerade medarbetare och partners över hela världen erbjuder personlig kundrådgivning och snabb service inom en mängd olika branscher.

www.robatech.com

Robatech Nordic AB
Ryttarevägen 18B
302 62 Halmstad
Halmstads kommun
Sverige
VAT nummer: SE5564859550

Kontaktperson

Rikard Jönsson
Regional Sales Director
rikard.jonsson@robatech.se

Sänd till en kollega

0.031