23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Laserrengöring vs abrasiv blästring

Blästring är extremt populärt inom många industrier, men frågor om kostnader, miljöperspektiv och operatörssäkerhet ökar. Vi går djupare in på ämnet och jämför slipmedelsblästring med laserrengöring.

Även om abrasiv blästring går under andra namn – som sandblästring, mediablästring och isblästring – hänvisar de alla till den process som innebär att man tvingar fram en ström av slipmaterial mot en yta för att rengöra eller ändra dess egenskaper. Denna metod har använts i många år och fungerar med en mängd olika applikationer, inklusive ytbehandling, borttagning av föroreningar och beläggning samt utjämning, uppruggning eller ändring av ett materials yta.

Varför används slipmedelsblästring?
Blästringsmetoder är vanliga på fartygsvarv och järnvägsvarv såväl som i en rad industriella tillämpningar, särskilt inom fordons- och byggindustrin. Typen av blästermedia kan skräddarsys för den specifika applikationen med vanliga typer som: glaspärla, majskorn, sand, torris, aluminiumoxid, valnötsskal, stenkorn, kylt järn, stålkulor, kolslagg, keramik och plastgrus.

Vanliga applikationer:

 • Rengöring, avgradning eller blästring av metallytor
 • Borttagning av färg, rost, sand eller glödskal från ytor
 • Ta bort mögelflash från plastkomponenter
 • Skapar ytstruktur för att ändra utseendet på stämplade eller gjutna produkter

Vad är det som gör blästring så populärt?
Mycket kretsar kring metodens effektiva energianvändning och förmågan att återvinna de slipande materialen för flera användningsområden. Blästringsmedia är också ganska lätt att få tag på och finns i många olika former, vilket ger möjlighet att skräddarsy det efter applikationen. Trots sin långa historia har problemen med abrasiv blästring fortsatt att växa under åren, särskilt kring operatörssäkerhet.

Problem med slipmedelsblästring

 • PPE för arbetare, ibland inklusive hel hazmat dräkt
 • Förberedelsetiden för rengöring tar längre tid eftersom mer utrustning behövs, vilket minskar mängden material som kan rengöras
 • Platsen där du blästrar är viktig för om blästringsmaterialet kan återvinnas eller inte – i ett blästerskåp, kulbläster eller blästerrum kan mediet återvinnas och återvinnas. Med utomhusblästring har du chansen att behöva kassera dina media helt efter varje användning, vilket gör att tids- och kostnadseffektiviteten minskar.
 • Mediablästring kan ibland vara för effektivt och orsaka skada på substratet.

Hur kan laserrengöring hjälpa?
Under de senaste åren har vi sett en ökning av kunder som kommer till oss och letar efter en alternativ rengöringsmetod till deras nuvarande blästringsteknik. Oavsett om det beror på operatörsproblem, kostnad, hastighet eller rengöringskvalitet, kan de flesta problem lösas med laserrengöring. Andra fördelar med att införliva laserablation i din process inkluderar:

 • Icke destruktiv rengöring
 • Rengöring med laserablation är ett säkert och effektivt sätt att ta bort föroreningar och andra beläggningar från din del utan att skada det underliggande substratet
 • Kostnadsbesparingar
 • Driftkostnaderna är lägre än för stationära datorer
 • Våra system kräver lite underhåll och kräver nästan ingen extra rengöring
 • Kostnaderna sänks genom att inte kräva en komplett uppsättning skyddsutrustning – allt som våra lasersystem kräver är laserskyddsglasögon
 • Vi tillhandahåller drift- och säkerhetsutbildning på plats vid leverans, vilket säkerställer att dina operatörer är fullt kunniga om hur man kör systemet
 • Miljöfördelar
 • Energibesparingar (upp till åtta gånger lägre än med konventionella processer)
 • Laserrengöringssystem kräver inga kemikalier och inga nötande komponenter

Hur kan vi hjälpa dig?
Vi erbjuder toppmoderna laserrengöringssystem som finns i en mängd olika effektalternativ och kan användas som handhållna eller i automatiserade applikationer. Genom vårt arbete med vår partner i Tyskland, cleanLASER, kan dessa system skräddarsys för din specifika applikation, vilket gör det så effektivt som möjligt.

Allt du behöver göra är att kontakta oss för att avgöra om laserrengöring är rätt för din process och vilket lasersystem som passar bäst.

Du når oss på info@agaria.se eller 08-54066085 el. 08-51450940

Läs mer om laserrengöring på vår hemsida>>

#laserrengöring #laserablation #laserblästring #blästring

Agaria AB
Sågvägen 7
184 40 Åkersberga
Österåkers kommun
Sverige
VAT nummer: SE556403168901

Kontaktperson

JA
Jonas Axelsson
VD
jonas.axelsson@agaria.se

Sänd till en kollega

0.047