23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Limning med cobots - varför partiellt automatiserad limapplicering lönar sig. Praktiska exempel.

Tidigare behövdes en handapplikator för att applicera lim på skrymmande, böjda eller geometriskt krävande delar. Cobots kan nu göra jobbet istället. Läs mer om hur detta fungerar i praktiken och varför det är värt att använda denna teknik i limapplikationer.

Cobots används för partiell automatisering inom många tillverkningsområden.  Till skillnad från industrirobotar behöver cobots inga skyddsräcken eftersom de omedelbart slutar röra sig vid beröring. Det gör cobots särskilt attraktiva för små och medelstora företag. 

Hur fungerar samarbetet mellan cobots och människor i limningsprocessen?

Cobots och människor rör sig i ett delat arbetsflöde. Coboten applicerar lim på en del i ett programmerat rörelsemönster. Personalen utför manuella uppgifter som att placera och pressa delar på sammanfogade ytor eller placera nya delar i position för coboten. 

På vissa företag är cobots separerade från personalen med skyddsräcken, trots den arbetssäkerhet de erbjuder. I videon kan du se ett exempel på hur en cobot applicerar lim på flera olikformade delar i en enda körning. Personalen använder tiden till att placera nya delar på plats på nästa platta.

Vad är annorlunda vid applicering av lim med cobots?

Cobots applicerar limmet snabbare och mer exakt jämfört med en handapplikator. Alltid i exakt mängd och på exakt plats. För applicering av lim på oregelbundna komponenter kan kollaborativa robotar utrustas med ett doseringshuvud, exempelvis Primo. På så sätt undviker man döda punkter – punkter utan limapplicering – och förhindrar att för mycket lim appliceras på en komponent. Detta är viktigt för att få en tillförlitlig vidhäftning av delarna efter färdigställande eller montering. Jämfört med industrirobotar är programmeringen av cobots relativt enkel, vilket gör det lättare för företag att välja partiell eller fullständig automatisering.

Varför kollaborativa robotar är värdefulla 

Det är ett faktum: Automatiseringen i Asien ökar i en otrolig takt. Det råder inte heller någon tvekan om att små och medelstora företag i väst måste minska sina driftskostnader och öka sina enhetsvolymer för att kunna förbli konkurrenskraftiga på marknaden. Cobots gör det enkelt att implementera partiell automatisering. En robot minskar driftstopp, möjliggör kontinuerlig drift och överbryggar produktions- och personalklyftor som orsakas av den ständiga bristen på kvalificerad arbetskraft. 

Frågan om det lönar sig för dig som användare eller maskinbyggare att byta till cobots kommer att besvaras av cobottillverkaren. Men du kan lita på att våra limappliceringssystem kan kombineras med olika cobotsystem. Vi har arbetat med tillverkare i flera år och erbjuder motsvarande integrationspaket (UR+, Fanuc CRX, KUKA iisy).

Limapplicering med cobots är framtiden

Med tanke på den ökande konkurrensen är det mycket troligt att partiell eller fullständig automatisering av limapplicering med cobots blir allt viktigare. 

  • Cobots ökar produktiviteten. 
  • De säkerställer kapacitet då det råder brist på kvalificerad arbetskraft. 
  • De ger säkerhet och avlastning för personalen. 
  • De förbättrar kvaliteten på limappliceringen. 

Om du funderar på att automatisera limapplicering med cobots ger vi dig gärna råd om vilket limappliceringssystem som passar din applicering och hur våra system kan anslutas till en cobot. 

Robatech Nordic AB
Ryttarevägen 18B
302 62 Halmstad
Halmstads kommun
Sverige
VAT nummer: SE5564859550

Kontaktperson

Rikard Jönsson
Regional Sales Director
rikard.jonsson@robatech.se

Sänd till en kollega

0.062