23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Limning med cobots.

Tidigare behövdes en handapplikator för att applicera lim på skrymmande, böjda eller geometriskt krävande delar. Cobots kan nu göra det här jobbet. I det här blogginlägget visar jag hur det fungerar i praktiken och varför det är värt att använda den här tekniken för limapplicering. Doseringshuvudet Primo från Robatech i kombination med en cobot från Universal Robots Cobots används för delvis automatisering inom många tillverkningsområden. Till skillnad från industrirobotar behöver cobotar inga skyddsstaket eftersom de omedelbart slutar röra sig vid beröring. Detta gör cobotar särskilt attraktiva för små och medelstora företag

Hur fungerar samarbetet mellan cobotar och människor i limningsprocessen? 

Cobotar och människor rör sig i ett gemensamt arbetsflöde. Coboten applicerar lim på en del i ett programmerat rörelsemönster. Personalen utför manuella uppgifter som att placera och pressa delar på limmade ytor eller placera nya delar i position för coboten.  

På vissa företag är cobotarna separerade från personalen med säkerhetsstängsel trots den arbetssäkerhet de erbjuder. I videon kan du se ett exempel på hur en cobot applicerar lim på flera olika formade delar i en och samma operation. Personalen använder tiden till att placera nya delar på plats på nästa plåt. 

Vad är annorlunda vid applicering av lim med cobots? 

Jämfört med en handapplicerare applicerar cobots limmet snabbare och mer exakt. Alltid i exakt mängd och på exakt plats. För applicering av lim på oregelbundna komponenter kan samarbetande robotar utrustas med ett doseringshuvud, till exempel Primo. På så sätt undviks döda fläckar - fläckar utan limapplicering - och applicering av för mycket lim på en komponent förhindras. Detta är viktigt för en tillförlitlig vidhäftning av delarna efter färdigställande eller montering. Jämfört med industrirobotar är programmeringen av cobotar relativt enkel, vilket gör det lättare för företag att välja partiell eller fullständig automatisering

Varför det är värt att samarbeta med robotar

Det är ett faktum att automatiseringen i Asien ökar i en otrolig takt. Det är också oomtvistat att små och medelstora företag på västra halvklotet måste minska sina driftskostnader och öka sina enhetskvantiteter för att förbli konkurrenskraftiga på marknaden. Cobots gör det enkelt att implementera delvis automatisering. En robot minskar stilleståndstiden, möjliggör kontinuerlig drift och minskar produktions- och personalbristen som orsakas av den pågående bristen på kvalificerad arbetskraft.

Frågan om det lönar sig för dig som användare eller maskinbyggare att gå över till cobotar besvaras av cobottillverkaren. Men du kan lita på att våra limappliceringssystem kan kombineras med olika cobot-system. Vi har arbetat med tillverkare i flera år och erbjuder motsvarande integrationskit (UR+, Fanuc CRX, KUKA iisy) 

Limapplicering med robotar har en framtid 

Med tanke på det ökande konkurrenstrycket är jag övertygad om att partiell eller fullständig automatisering av limapplikationer med cobots kommer att bli allt viktigare. 

  • Cobots ökar produktiviteten,
  • Säkerställer kapacitetsutnyttjande i tider av brist på kvalificerad arbetskraft,
  • ger säkerhet och avlastning för personalen, och
  • Förbättra kvaliteten på limappliceringen.

Om du funderar på att automatisera limapplicering med hjälp av cobotar ger vi dig gärna råd om vilket limappliceringssystem som passar din applikation och hur våra system kan anslutas till en cobot. Eller så applicerar du redan lim med cobots. Då vill vi gärna höra från dig. Låt oss veta vilka fördelar denna lösning har gett dig.

Robatech Nordic AB
Ryttarevägen 18B
302 62 Halmstad
Halmstads kommun
Sverige
VAT nummer: SE5564859550

Kontaktperson

Jasmin Döbeli
Marketing Project Coordinator
jasmin.doebeli@robatech.ch

Sänd till en kollega

0.031