23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Härliga, hållbara baljväxt - idag firar vi Baljväxtens dag

Jo, det är faktiskt sant. År 2019 deklarerade FN att den 10 februari skulle bli Baljväxtens dag. Detta för att öka människors medvetenhet om baljväxters näringsmässiga och miljömässiga fördelar. Men vad är det som är så bra med baljväxter?

Näringsmässigt har ärtor, bönor och linser fått ett rejält uppsving de senaste åren i samband med att allt fler väljer att äta vegetariskt. Baljväxter är näringsrika och innehåller en hög halt protein, och fungerar därför utmärkt som ersättning till kött. De har dessutom låg fetthalt och är rika på fibrer, vilket bidrar till lägre kolesterol och bidrar till en stabil blodsockernivå.

För jordbrukare världen över är baljväxter idealiska då de både kan mätta den hungriga familjen samtidigt som de kan säljas vidare. På så vis säkras jordbrukarnas livsmedelsförsörjning samtidigt som grödorna bidrar till ekonomisk stabilitet.

Miljö- och hållbarhetsmässigt överträffar baljväxterna många andra grödor. Deras kvävebindande egenskaper förbättrar kvaliteten på jorden och förlänger åkermarkernas produktivitet. Baljväxter kan enkelt odlas på delar av den odlingsbara jorden för att öka den biologiska mångfalden samt hålla sjukdomar och skadedjur borta. Sist men inte minst bidrar odlingen av baljväxter med dess kvävebindande egenskaper till att mindre konstgödsel behöver användas. De utsläpp av växthusgaser som släpps ut i vår atmosfär under tillverkningen av konstgödsel kan därmed undvikas.

Odling av baljväxter bidrar alltså till en mer hållbar livsmedelsproduktion globalt. Det är ju värt att fira!
Läs mer på vår hemsida

Läs om några av våra "baljväxtkunder" här

Optisk sortering av närodlade bönor ger bättre kapacitet och mer nettoprodukt

Bättre prestanda och enklare hantering av ärtorna med ny teknologi

Nyhet för optisk sortering av bland annat ärtor, bönor och linser

Eureka - den senaste optiska sorteringstekniken

 

 

 

Mobergs Produktkontroll AB
Fabriksvägen 2
245 34 Staffanstorp
Staffanstorps kommun
Sverige
VAT nummer: SE5563067171

Kontaktperson

Sänd till en kollega

0.046