23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Vakuumförsörjning med MINK klovakuumpumpar från Busch

| Medlemsnyhet | Företag Busch Vakuumteknik AB

Efter att ha använt MINK klovakuumteknik i ungefär 20 år är teamet på Aquatherm mycket nöjda. Driftsäkerhet i kombination med pålitlighet samt den ekonomiska aspekten talar för sig själv.

Aquatherm är världens ledande tillverkare av (PP-R) rörsystem för anläggningsteknik och byggnadsservice. På huvudkontoret i Attendorn och på filialen i Radeberg tillverkar Aquatherm årligen 38 000 000 meter rör och mer än 40 miljoner gjutna delar som exempelvis kopplingar för rörkonstruktioner. På anläggningen i Attendorn förlitar sig Aquatherm på MINK klovakuumteknik från Busch Vacuum Solutions för transport av material från externa silos till extruderingslinjer samt för avgasning av smält material i extruderns skruvsektioner. De använder uteslutande MINK vakuumpumpar i hela produktionsprocessen.

Bland användningsområdena finns dricksvattentillämpningar, värmesystem, sprinklersystem, luftkonditioneringssystem. Produktutbudet omfattar mer än 17 000 artiklar i sju produktionslinjer. aquatherms produkter finns i många olika byggnader och fartyg över hela världen. Bland dessa kan nämnas Elbphilharmonie i Hamburg, Kranhäuser i Köln, Mall of Berlin, Europeiska patentverket i Haag, Agbar-tornet i Barcelona, olika anläggningar som använts vid OS i Aten, Peking, Sydney och Vancouver, flera större hotell och resmål, däribland de internationella hotellkedjorna Hyatt, Hilton och Marriott, Blue Waters lägenhetshotell i Dubai och Dubai Frame samt AIDA-kryssningsfartygen.

 För att säkerställa att produkterna finns tillgängliga över hela världen och tillhandahålla lokal service har Aquatherm ett nära och långvarigt samarbete med partner i mer än 70 länder världen över. Företaget har mer än 600 anställda i Tyskland, Italien, Storbritannien, USA och Kanada. Företaget har uteslutande tillverkning vid huvudkontoret i Attendorn och i Radeberg.

 För mer än 20 år sedan övergick Aquatherm från vakuumgenerering med konventionella oljesmorda vakuumpumpar för materialtransport till att använda MINK klovakuumteknik, som då var en ny teknik. Fördelarna var då lika självklara för ledningen som de är idag: MINK klovakuumpumpar arbetar utan driftvätskor och ger därmed en torrkompression av inloppsluften. De rörliga delarna i MINK vakuumpump har inte kontakt med varandra. På så sätt uppstår ingen friktion som kräver smörjning av delarna. Ingen friktion innebär även inget slitage. För Markus Korth, som ansvarar för underhåll, innebär det att han inte behöver byta reservdelar eller bekymra sig om arbeten med driftvätskor som exempelvis olja. Eftersom Aquatherm kör treskift, sju dagar i veckan, måste vakuumförsörjningen fungera tillförlitligt dygnet runt. Därför byter ett internt underhållsteam årligen olja i vakuumpumparna som en förebyggande åtgärd. Idag använder Aquatherm totalt 29 MINK klovakuumpumpar för materialtransport och försörjer totalt 22 materialtransportkretsar med vakuum. Samtliga vakuumpumpar (fig. 2) är placerade i ett maskinrum och är lättåtkomliga.

 Klovakuumtekniken har den högsta effektivitetsfaktorn av alla mekaniska vakuumpumpar. Genom att eliminera intern friktion och därmed behovet av driftvätskor är MINK klovakuumpumpar extremt energieffektiva. Den enda åtgärd som Aquatherm vidtagit, sedan de första MINK vakuumpumparna levererades för 20 år sedan är att motorerna bytts mot dagens standardmotorer med energieffektivitetsklass IE3.

 PP-R (polypropylene random copolymer) levereras till Aquatherm som råmaterial i pelletsform och bearbetas sedan för att skapa en blandning med hjälp av tillsatser, stabilisatorer och pigment i blandningsextrudrar. Termoplasten är tack vare sin höga värme- och extraktionsstabilitet, extremt lämplig att använda i dricksvatten- och värmeinstallationer. När den används i dricksvatteninstallationer har dess fullständiga korrosionsbeständighet stor betydelse av hygieniska skäl. Rörledningssystemen används även för tillämpningar i tryck- och vakuumledningar. Vid tio av nitton extrudrar (fig. 3) avgasas smält PP-R med hjälp av MINK klovakuumpumpen. Ett filter från Busch monterat på extrudern förhindrar vattenånga, restmonomerer och andra biprodukter och nedbrytningsprodukter från att komma in i vakuumpumpen.

 I mer än 17 år har Aquatherm även använt MINK klovakuumpumpar för avgasning av smält material. De tio extrudrarna som måste avgasas är var och en parallellanslutna till två MINK klovakuumpumpar som ständigt är i drift. Dessa båda vakuumpumpar är uppställda i ett separat maskinrum. Av säkerhetsskäl är ett inloppsfilter installerat direkt på vakuumpumpens inlopp. Om det skulle uppstå problem inuti vakuumpumpen, står de två vakuumpumparna tillgängliga som en reserv och kan kopplas in direkt. Kontaminerade eller spruckna vakuumpumpar kan enkelt demonteras, rengöras och återmonteras av underhållsteamet.

Underhållschef Markus Korth säger: ”Vår underhållspersonal kan demontera MINK klovakuumpumpar på 20 minuter.” Underhållskostnaderna, är avsevärt lägre än tidigare.

 

Medlemsnyhet

Företag
Busch Vakuumteknik AB

Växthusvägen 2
435 33 Mölnlycke
Sverige
Busch Vakuumteknik AB

Bilder och video

Sänd till en kollega

0.062