23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Taxi – ett hållbart alternativ

| Medlemsnyhet | Företag Nordiske sponsrat innehåll

Många spår en snar förändring i hur våra städer kommer att byggas och se ut.

En av de stora förändringar, kommer att ske kring hur vi individer kommer transportera oss från A-B. Inom storstadsregioner kommer ägandet av privata bilar enligt många att regleras så att det sker en markant minskning av stadstrafiken. Regleringen är tänkt att skapa mer utrymme i staden som idag upptas av de många parkeringsplatser samt för att bidra med renare luft. 

När bilarna blir färre i staden kommer transporttjänster att efterfrågas i allt större grad. Människor kommer lägga mer pengar på kollektivtrafik i form av hyrbilar, bilpooler men kanske framförallt olika typer av taxitjänster. 

Hållbarhet
En taxi idag är faktiskt ett klart mer hållbart färdmedel än att äga en bil privat. De resurser som krävs för att bygga en ny bil idag är inte hållbart med tanke på att de allra flesta bilarna i städerna faktiskt står still över 95% av sin tid. Dessutom tar de upp en massa plats som skulle kunna användas till annat, städer skulle då kunna byggas smartare och mer hållbara. En taxi som mestadels kör runt och är sällan parkerad passar därför bättre in i framtidens smarta städer

Kollektivt
Taxitjänster fyller redan idag en viktig roll för invånarna rent kollektivt, det handlar inte bara om en lyxkonsumtion som många tyckte förr, det handlar också om att köra äldre med färdtjänst, att köra barn till skolan med skolskjuts. På platser i landet där resandet och reseunderlaget är svagt kan man som kommun istället använda taxi mot ett kanske dyrare bussalternativ. Så är fallet med Arboga där man för 15 år sen valde att lägga ner busstrafiken och ersätta den med en mer flexibel taxitjänst. En lösning som kapade hälften av kommunens kostnader för kollektivtrafiken. 

Ekonomisk
Ur ett hållbart ekonomisk perspektiv finns också här mycket att vinna på att åka taxi. Vi är många som stått i bilkön, på tågperrongen, i T-banan eller vid busshållplatsen och känt uppgivenhet och frustrationen då förseningar uppstår. Att komma försent till jobbet, till mötet eller till dagis för att hämta barnen är för många en stress faktor, men dessa förseningar kostar också företagen och samhället enorma summor varje år. Bättre då att se till att komma i tid till flygplatsen genom att ta en taxi från Stockholm till Arlanda.

Individens kraft
Du har som individ och konsument en stor kraft att välja ett hållbart alternativ. Dels att välja en taxitjänst när det anses som mest hållbart, dels att du väljer ett taxibolag som kör med miljöbilar. Idag finns taxibilar som kör med helt fossilfria bränslen. 

Framtidens smarta städer och samhällen kommer utan tvekan att behöva välutvecklade taxitjänster. Med politikers och individens hjälp kan framtidens taxi stå för ett viktigt kugghjul i morgondagens smarta hållbara städer och samhällen.

Medlemsnyhet

Företag
Nordiske sponsrat innehåll

Sänd till en kollega

0.062