23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Jorden är rund - det borde ekonomin också vara

| Medlemsnyhet | Företag DS Smith Packaging Sweden AB

24 år gammal slog hon världsrekordet i ensamsegling jorden runt. Numera har Ellen MacArthur kompassen inställd mot ett mål med direkt betydelse för allt levande på jorden. Och med på den resan är DS Smith.

Dagen efter målgången blev Ellen MacArthur adlad. Seglardrömmen sen barndomen var förverkligad. Hon hade med gott samvete kunnat dra sig tillbaka - och ändå gått till historien. För Ellen MacArthur handlar det inte längre om snabbaste sättet att segla runt planeten - utan om hur den ska räddas för framtida generationer. Och på den resan är hon långt ifrån ensam. En av hennes partners är DS Smith.
   Sen en tid tillbaka är DS Smith engagerade i stiftelsen EMF - Ellen MacArthur Foundation - med målsättningen att få en snabbare övergång till cirkulär ekonomi.
   Med stolthet har vår koncern antagit utmaningen att medverka till avskaffandet av det gamla, linjära systemet: att producera, använda och slänga på sophögen, säger Thorbjörn Sagerström, VD på DS Smith Sverige.

Vi har det vi har
Med Ellen MacArthur vid rodret är kursen ställd mot en värld där "sopor" är ett okänt begrepp. Allt är råvara.
   Hennes tankegång är både enkel och svindlande. Den handlar om "finite" - ändlighet - att det som finns på jorden förr eller senare tar slut. I ett av sina föredrag (som finns på YouTube) berättar hon om hur insikten föddes.
   - Du rustar en båt för snabbast möjliga segling runt jorden. Du behöver förnödenheter för mer än två månader. Utrymmet är starkt begränsat. Och för båtens funktion och säkerhet är viktmarginalerna snäva.
   - Vid avsegling har du bara exakt det du har. Det ligger en ocean mellan dig och närmaste shoppingcentre.
   - Precis så fungerar också vårt liv på jorden. Allt är ändligt.

Cirkulär ekonomi
Med denna klarsyn blir det plötsligt vansinnigt att producera för sophögen. Vi måste se till att allt går runt. Inte bara i en enda cirkel där saker återanvänds. En ännu viktigare cirkel handlar om återvinning - att allt råmaterial lever vidare i nya produkter. Och sist, men inte minst, att sånt som inte längre går att återvinna kan komposteras och återgå i naturens eget kretslopp.
   Hela konceptet stimulerar ett nytt tänkesätt, som måste till på alla nivåer när man konstruerar och tillverkar. Från minsta molekyl till fysiska produkter.

Goda cirklar
Ett viktigt tillägg till fakta om jordens ändliga resurser är, att det som finns på jorden egentligen alltid har funnits här. Inget har transporterats hit eller härifrån. Allt finns kvar, även om vi fått det att byta form. Att återställa eller hitta nya, nyttiga former blir den stora utmaningen för den cirkulära ekonomin. 
   En vanlig missuppfattning när det gäller mänsklighetens fortsatta existens är att vi förr eller senare tvingas att vända om. Och helt enkelt gå bakåt. Sluta helt med plast, vackra kläder och annat som tillhör vår vardag.
   Inget av detta finns i Ellen MacArthurs filosofi. Att vi omedelbart måste städa upp, både i havet och på land, ser hon som en självklarhet. Men inte som nån definitiv lösning.
   - Med städning vinner vi tid och får en hälsosammare planet. Men det vi måste satsa mest tankekraft på är att stoppa flödet av sopor. Och skapa goda cirklar där allt som produceras ger nytta och ekonomi även i framtiden. Att sortera, återbruka och återvinna är en logik som ger människan fortsatta möjligheter till utveckling, arbete och välstånd. 

Kreativ utmaning
Framtiden kräver alltså kunskap och kreativitet, vilket Ellen MacArthur insåg på ett tidigt stadium. Hennes stiftelse samarbetar sen länge med regeringar, universitet och företag i olika branscher. Partnerskap med DS Smith är ett exempel.
   Koncernens produkter kommer ursprungligen från den växande skogen. Därifrån går vägen i en cirkel av återvinning. När fibern slutligen är förbrukad blir den kompost och återgår till växtriket. Gott så långt. Men ingen anledning att sluta utvecklas. 
   - Vår uppgift är att skapa ännu bättre möjligheter för våra kunder att tillverka, distribuera och marknadsföra - med minimal resursanvändning, utan negativ inverkan på miljön. Och alltid med den cirkulära ekonomin i centrum, avslutar Thorbjörn Sagerström.

Vill du veta mer om DS Smith och samarbetet med Ellen MacArthur? Besök: www.dssmithpackaging.se

Medlemsnyhet

Företag
DS Smith Packaging Sweden AB

Wellvägen 2
331 25 Värnamo
Sverige
DS Smith Packaging Sweden AB

Sänd till en kollega

0.079