23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Besökare från Vietnam tittar på energieffektiviteten hos Superfos

| Medlemsnyhet | Företag Superfos

Nyligen var plastförpackningsverksamheten Superfos, ett företag i Berry Global, värd för en delegation från Vietnam som vill veta mer om energieffektivitet och miljöpåverkan i plastindustrin.

Superfos, en av de ledande producenterna av plastförpackningar i Europa, fick före sommaren fint besök då en grupp ämbetsmän från det vietnamesiska handels- och industriministeriet besökte verksamheten i Randers.

Det är bra att utbyta erfarenheter
Besöket är en del av Energistyrelsens myndighet-till-myndighetsprogram med Vietnam, där målet är att utbyta erfarenheter gällande riktmärkning och reglering av energitunga industrier. 

Joel Kjellander, HSE Manager på Superfos i Randers och Stilling, berättar:

”Superfos är mycket glada över att kunna visa den vietnamesiska delegationen vad vi gör för att hela tiden bli mer energieffektiva och vilka ramar och riktlinjer som den danska staten har för verksamheter som vår. Vi har något att vara stolta över och visa upp, samtidigt var det mycket intressant att höra om situationen i Vietnam.”

Olika tillgång till bidrag
Som det ser ut idag är den vietnamesiska lagstiftningen om energieffektiv produktion markant annorlunda än den danska modellen. I Vietnam vill man se resultat i form av genomförda energiförbättringar innan man betalar ut statliga bidrag.

I Danmark ingår verksamheterna däremot ett frivilligt avtal om att genomföra energieffektiviseringar genom att få ett bidrag till sin PSO-betalning (Public Service Obligation). Kort sagt kan verksamheterna motta statligt stöd till utveckling av nya gröna energilösningar som ännu inte är konkurrenskraftiga.

”Vi fick en bra diskussion om de olika strategierna och vilka mål man kan använda när man arbetar med energibesparingar. Delegationen ville också veta om bidrag från Energistyrelsen kanaliseras tillbaka till energiarbetet, vilket det delvis gör hos oss,” förklarar Joel Kjellander.

Renare produktion och mindre CO2

Under det vietnamesiska besöket kom också Operation Clean Sweep-programmet upp på agendan. Superfos håller på att lansera programmet som handlar om att förhindra att små plastämnen som flagor, damm och pulver från produktionen hamnar i naturen och även detta ämne fångade gästernas intresse.

”Vägen till de globala målen om renare produktion och mindre CO2-utsläpp går genom de framsteg vi som industri kan genomföra i Danmark, Vietnam eller på andra ställen. Besöket från Vietnam kommer att stärka landets strävan om att släppa ut mindre CO2 och att minska miljöpåverkningarna – och det kan vi bara vara stolta över att bidra till i viss mån,” avslutar Joel Kjellander.

Medlemsnyhet

Företag
Superfos

Spotorno Allé 8
2630 Taastrup
Danmark
Superfos

Sänd till en kollega

0.141