23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Kan plast förhindra matsvinn?

| Medlemsnyhet | Företag Superfos

Vi hör ofta talas om plastens negativa miljöpåverkan, men i själva verket skyddar plastförpackningar livsmedel och förhindrar att dyrt producerad mat hamnar på soptippen.

I dag hamnar upp till en tredjedel av världens samlade livsmedelproduktion på soptippen. Det har stora negativa konsekvenser för miljön, eftersom det läggs enorma resurser på att producera mat som aldrig äts upp − bl.a. 250 miljarder m3 vatten. FN-organisationen FAO uppskattar att 30 % av världens samlade jordbruksareal och ett utsläpp motsvarande 3,3 miljarder ton växthusgaser går till matsvinn. 

Det är här som plastförpackningar kommer in i bilden. Plast spelar en avgörande och ofta förbisedd roll när det handlar om att skydda livsmedel och förhindra matsvinn. Plast har många positiva egenskaper när man ser på hela försörjningskedjan från jord till bord.

Håll plasten borta från havet, men behåll den i livsmedelsbutiken

”Plast har naturligtvis ingenting att göra i naturen och bör återanvändas i en långt större omfattning än vi ser i dag. Det råder ingen tvekan om det. Men samtidigt kan vi inte bortse från alla de goda egenskaper som plast har när det handlar om att förhindra matsvinn”, säger Janni Langkjær Pedersen, kommunikationsansvarig för hållbarhet på RPC Superfos. 

”Mängden matsvinn i försörjningskedjan skulle antagligen öka enormt om vi helt slutade att använda plastförpackningar, eftersom vi ännu inte har något bättre och mer hållbart alternativ. Även om vi ska undvika att överanvända förpackningar kan vi inte bortse från det faktum att plastförpackningar har en del unika egenskaper när det gäller att förlänga matens hållbarhet och skydda livsmedel så att de inte skadas under transport. Med andra ord: plast hör inte hemma i havet, men den är mycket svår att vara utan i livsmedelsbutiken”. 

Plast skyddar matvaror
Plastförpackningar skyddar produkter som det ofta har krävts mycket resurser och tid att producera. Plast är ett lätt, slitstarkt och flexibelt material, vilket gör det extremt lämpligt till transport av livsmedel samtidigt som plasten håller maten färsk och oskadad. I den aktuella debatten förbises ofta vilken positiv roll plast spelar för miljön. Plast är bra för att förhindra matsvinn. Utan plast skulle vi stå inför otroligt stora logistiska utmaningar – och ökat matsvinn. 

”Det är lätt att inse och förstå att plastförpackningar som ansvarslöst slängs i naturen bidrar till att skada vår miljö och vårt vatten. Men samtidigt får vi inte glömma att matsvinn också lämnar ett mycket stort och negativt avtryck på vår omgivning”, avslutar Janni Langkjær Pedersen.

Medlemsnyhet

Företag
Superfos

Spotorno Allé 8
2630 Taastrup
Danmark
Superfos

Sänd till en kollega

0.062