23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Fri frakt för e-handel på väg att försvinna?

| Medlemsnyhet | Företag Nordiske sponsrat innehåll

Många har tagit för givet att vid köp av kläder, mode och skor på nätet ska vara fraktfritt. Men nu börjar allt fler e-handlare ta ut frakt vid beställningar.

Det senaste bolaget som har börjat med frakt är den tyska klädbutiken Zalando. Än så länge bara på vissa marknader, men det kommer sannolikt att bli så i fler länder. I Sverige är det fortfarande fri frakt när man handlar hos Zalando, men beställer du från Ireland, Spanien och Storbritannien får du numera betala upp till ca 3,5 euro i fraktavgift. Fraktavgiften gäller än så länge bara vid mindre beställningar med ett ordervärde på under 25 euro. Antalet små ordrar kommer sannolikt att minska, om den totala försäljningen gör det återstår att se.

Experter på e-handel menar att fri frakt inte längre är hållbart och att det kommer att försvinna med tiden. Att något är gratis innebär ju egentligen bara att att avgiften tas ut någon annanstans istället, exempelvis genom att varorna blir dyrare. Även andra stora nätbutiker som H&M och Asos har gjort ändringar vad gäller fri frakt, det kan handla om att man att man har hårdare regler vad gäller returer eller att en fraktavgift tas ut vid mindre beställningar.

Frakt vid expansion utomlands
Detta är intressanta nyheter för dig som har tänkt att expandera din e-handel utomlands. Du behöver kanske inte längre överväga att erbjuda fri frakt, om du hade tänkt det. Du kan med fördel ha olika fraktavgifter för olika marknader, beroende på hur dyrt det blir för dig att skicka försändelsen. Inom det egna landet kan du ha en billigare fraktavgift än för försändelser som du skickar iväg utomlands. Har du en stor verksamhet kan det bli aktuellt att öppna upp ett logistikcenter och då ha delar av lagret utomlands. Det gör att dina fraktavgifter blir mindre vid större volymer.

Om du vill börja sälja utomlands finns det även andra saker att tänka på, din webbutik kan behöva översättas till andra språk. Det kan en översättningsbyrå hjälpa dig med. En översättningsbyrå kan även hjälpa till att korrekturläsa och skapa innehåll, som exempelvis produkttexter, till nätbutiken. Du kan också eventuellt behöva en ny webbadress, en .se-domän funkar inte så bra internationellt. Satsa istället på en .com-adress med landskoder som subdomän eller underdomän.

När du skickar dina försändelser utomlands behöver du även se till så att du har paket och emballage som klarar av lite större påfrestningar. Paketen kan komma att utsättas för mer väder och vind, och bli liggande under längre perioder än vid leveranser inom landet. Det är även viktigt att skicka i paket och emballage som är anpassade efter produkterna du skickar. På så sätt sparar du pengar eftersom du inte behöver betala för någon extra volym.

 

Medlemsnyhet

Företag
Nordiske sponsrat innehåll

Sänd till en kollega

0.047