23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Utmaning i en behållare

| Medlemsnyhet | Företag Norner AS

Utveckling av en ny behållare i plastmaterial kan låta som en enkel uppgift. Det är inte nödvändigtvis det! Åtminstone inte när det ska rymma 200 liter och används för farligt avfall. Lägg till funktionell design och det blir ännu mer komplicerat.

Mezonic har utvecklat en patenterad plastbehållare som kan användas för både lagring och transport av fast och flytande avfall. Norner var engagerade av Mezonic under utvecklingen av vad som förmodligen är världens största UN-certifierade formsprutade och stapelbara behållare. Vår kompetens var nödvändig vid materialval, verktygsförbättringar och optimering av produktionsförhållandena. I den här artikeln delar vi några av de många erfarenheterna från detta utmanande och slutligen framgångsrika projekt.

Alla delar av behållaren är gjorda av formsprutad polyeten med hög densitet. Detta eliminerar korrosionsproblem och ökar hållbarheten. Behållaren är konstruerad för högt tryck med stötdämpande revben på locket och på behållarens botten. Designen gör också behållaren lätt att stapla, vilket möjliggör effektiv transport.

 

Utmaningarna
Mezonics mål var att skapa världens största UN-certifierade formsprutade behållare för farligt gods. För att övervinna denna utmaning måste det bästa materialet väljas, produktionsoptimerade och strikta certifieringsbehov uppfylldes.
 
Mezonic hade valt en multimodal PE, baserad på datablad och information från leverantören. Men det visade sig under de första testen inte vara tillräckligt. Mezonic engagerade sedan Norner för hjälp inom områdena plastkompetens och detaljerad förståelse av PE-material, produktionsförhållanden för formsprutning och felanalys genom mikroskopi.
 
Den första uppgiften var att undersöka materialets morfologiska skillnader efter provning med ett urval av de mest lovande PE-graderna. Detta slutade med en rekommendation av ett material som fungerade bra.
 
Norns hjälpte Mezonic i flera optimeringsfaser av design- och formsprutningsförhållanden. Mikroskopi och analysbedömningar i detta arbete identifierade och föreslog förebyggande åtgärder för:

  • Delaminering problem
  • Föroreningar
  • Brott
     


Efter varje steg UN-testades de nya prototyperna, följt av nya studier och förbättringar tills behållaren slutligen godkändes.

Mezonic behållare finns i flera färger, och vissa pigment och masterbatcher har varit mer utmanande än andra. Mezonic fick till sist problem med t.ex. fördelning av färgpigment, föroreningar och att olika pigment påverkar produktens mekaniska egenskaper.

Med hjälp av vår mikroskopi laboratorium identifierades alla dessa problem och lösningar föreslogs. Bilderna nedan är några exempel på mikroskopi studier under denna produktutveckling.

Vår erfarenhet är alltid att inkludera en mer detaljerad test- och mikroskopiundersökning i startfasen. Detta minskar risken för fel, förseningar och sparar stora kostnader.

För Mezonic är det extremt viktigt att ha stort förtroende för sina produkter. Denna avfallsbehållare har uppnått goda dokumenterade testresultat samt blivit UN-certifierade.

 

Figur 1: Skarpa hörn initierade fraktur vid belastning. Bilden illustrerar en studie av tidig verktygsdesign som krävde förbättringar.

Figur 2: Laminärlager i skjuvzon (kall orientering), som i värsta fall kan leda till delaminering.

Figur 3: Utmaningar av delaminering i ett tidigt utvecklingsstadium. Nytt materialval och förändrade produktionsförhållanden hjälpte till att lösa dessa problem.

Figur 4: Morfologiska skillnader orsakade av två olika pigment.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Medlemsnyhet

Företag
Norner AS

Asdalstrand 291
3962 Stathelle
Norge
Norner AS

Sänd till en kollega

0.063