23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Globala företag byter till miljövänliga förpackningar

| Medlemsnyhet | Företag Nordiske sponsrat innehåll

Cirka åtta miljoner ton av plast hamnar i havet varje år och 236 000 ton består av mikroplast. Det motsvarar en lastbil som tömmer en last av plast i havet en gång i minuten.

Det finns redan fem gigantiska plastöar i världshaven som täcker stora områden och öarna växer hela tiden. Plastön som ligger mellan Kalifornien och Hawaii är idag lika stor som delstaten Texas. Experter förutspår att det år 2050 kommer att finnas mer plast än fisk i havet. Ett annat problem är deponering som fortfarande är det vanligaste sättet att göra sig av med avfall i många länder. I Sverige deponeras bara en procent av allt hushållsavfall, men globalt sett är det ett stort problem eftersom det förorenar mark och vatten. Även plast som inte återvinns deponeras och när materialet bryts ner efter flera hundra år förorenas jord och vatten med små plastpartiklar.

Flera stora globala företag har börjat byta ut sina förpackningar till hållbara alternativ för att få bukt med det stora miljöproblemet. Den amerikanska snabbmatskedjan KFC har nyligen meddelat att alla deras plastbaserade konsumentförpackningar kommer att kunna återvinnas eller återanvändas år 2025. KFC säger att målet stöder bolagets långsiktiga plan att implementera en mer hållbar förpackningsstrategi i restaurangerna. Målet kommer att nås genom att bygga vidare på framsteg som redan har skett inom hållbara förpackningar, men KFC kommer även att utveckla egna lösningar.

Det koreanska elektronikföretaget Samsung börjar också byta ut sina förpackningar under 2019. Samsung har bestämt sig för att slopa plasten och istället använda material som är bättre för miljön. Det tråg som Samsungs mobiltelefoner förpackas i idag är tillverkat av plast, men förpackningen kommer att bytas ut mot en form i gjuten pappersmassa. Även mobilernas laddare kommer att få en ny design med en mer miljövänlig plast och skyddande plastfilm kommer inte längre att användas i samma utsträckning. Även plastpåsar som omger Samsungs stora produkter som tv-apparater, tvättmaskiner och kylskåp kommer att bytas ut. Plastpåsarna kommer numera vara återvunna i högre grad, eller tillverkade fossilfritt från sockerrör och stärkelse.

250 organisationer går samman för att rädda miljön
Den brittiska välgörenhetsorganisationen Ellen MacArthur Foundation har fått 250 globala organisationer att gå samman för att få ett stopp på plastproblemet. Bolag som H&M, PepsiCo, Coca-Cola, Unilever, Colgate och SC Johnson har signerat en överenskommelse om att alla plastförpackningar som används i företagen kommer att vara återvinningsbara eller nedbrytbara. Företag som tillverkar förpackningar måste sluta använda ny plast och istället skapa emballage med miljövänlig plast, samt använda förnyelsebar energi för att producera förpackningarna.

Varje år måste de deltagande företagen publicera en offentlig rapport om vilka framsteg som har gjorts. Även olika länders regeringar är involverade i visionen, eftersom de måste sätta upp regler som gör att återvinningsbar plast faktiskt återvinns. Rätt infrastruktur måste även byggas för att återvinningen av materialen ska fungera.

Sverige följer i samma spår
Det svenska företaget Gainomax som tillverkar proteinbarer- och drycker har i år lanserat nya produkter som är förpackade i återvinningsbar kartong. Även potatisföretaget Svegro har bytt sina förpackningar från plast och idag är cirka 95 procent av företagets förpackningar tillverkade av papper. Det europeiska företaget Raja som har en filial i Sverige har också valt att satsa på mer miljövänliga förpackningar och har flera produkter som är tillverkade av oblekt kartong och kraftpapper.

Idag är kartong den mest miljövänliga förpackningen som man kan välja eftersom tillverkningen ger låga utsläpp. Det är även lätt att återvinna kartong och de flesta länder har återvinningsprogram för materialet. Eftersom kartong kan göras fyrkantigt är det dessutom stapelbart och därmed kan transporterna effektiviseras vilket minskar utsläppen.

Medlemsnyhet

Företag
Nordiske sponsrat innehåll

Sänd till en kollega

0.062