23948sdkhjf

Rottneros bygger ny fabrik med livsmedelstråg i fokus

Skogskoncernen satsar på livsmedelsförpackningar gjorda av trämassa. Nu bygger man en ny fabrik i Sunne för att utmana importen från Asien.
Precis som konkurrenten Södra riktar skogskoncernen Rottneros in sig på livsmedelsmarknaden när det kommer till att utveckla tillverkningen av produkter av trämassa.

Efter några år med pilotverksamhet inne på Rottneros bruk väljer koncernen att expandera med en ny fabrik, i en satsning på att producera ett alternativ till plasttråg inom livsmedelsindustrin.

Utmana asiatiska produkter
De fyra nya engångsförpackningarna – både plastlaminerade och olaminerade – ska hålla till exempel färdigrätter, färskt kött och take away-mat, och är i olika grader återvinningsbara, förnybara och nedbrytningsbara.

– Det handlar om att komma ifrån plast och motsvara den efterfrågan som vi tror kommer att öka, säger Kasper Skuthälla, vd för Rottneros Packaging AB, till Värmlands Folkblad vid en presskonferens under torsdagen.

Framförallt kommer man rikta produkterna mot marknader i norra och centrala Europa, med kunder inom restaurang och catering samt inom produktion och distribution av livsmedel. Enligt koncernen kommer i dag de flesta fibertråg från Asien, vilket man vill utmana med produkter producerade närmre kunderna.

Närproducerad råvara
Fibern i alla förpackningar, tillsammans med den tunna plastfilm som finns i vissa av produkterna, är återvinningsbar, medan de tråg som inte har plastfilm kan komposteras. Enligt en kommentar till Nya Wermlands-Tidningen kan man också arbeta med plastfilm som kan komposteras.

Dessutom kommer skogsråvaran från närliggande områden.

– All råvara hämtas inom en tiomilsgräns så det blir närproducerat. Det här är en jättemarknad i världen som man ger sig in på där det i huvudsak idag tillverkas förpackningar av plast, säger Kasper Skuthälla till P4 Värmland .

Den nya fabriken, som Rottneros kommer att hyra, placeras i Sunne med byggstart i augusti. Totalt handlar det om en yta på drygt 14 000 kvadratmeter, som samtidigt byggs med en framtida expansion i åtanke. Inflyttning och start av verksamheten förväntas bli i början av juni nästa år.

Att valet för etablering föll på Sunne förklarar Kasper Skuthälla med att man vill bygga vidare på den medarbetarkår man har i dagens tillverkning, samtidigt som man vill ta vara på relationer med lokala underleverantörer.

– De har kännedom om vår tillverkning som vi vill ta tillvara på, säger vd:n till NWT.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.126