23948sdkhjf

FSC-märkning för återvunnet

FSC-märkning känner nog de flesta till, men att det också går att FSC-märka förpackningar gjorda av återvunnet papper är kanske inte lika känt.

– Både ökad konsumtion och produktutveckling leder till ett ökat tryck på skogen. Ett sätt att spara våra skogar är att använda återvunnet material, säger Märta Lindqvist, Kommunikationsansvarig, FSC.

FSC Recycled lanserades för att bekräfta hur viktigt det är med återvinning. Inom FSC:s regler för återvunnet material räknas både det som uppstått innan och efter konsumentledet. Till det sistnämnda räknas det pappersmaterial som vanliga konsumenter återvinner genom att lägga i pappers- eller förpackningskärlen i soprummet.

Att säkerställa det återvunna materialets ursprung är dock svårt.

– Det finns inte i dag särskilda återvinningskärl för FSC-material på våra återvinningscentraler eller soprum. Vi tycker dock att det är så pass viktigt att uppmuntra till att både företag och konsumenter återvinner och köper återvunnet material att vi vill premierade de företag som satsar på återvinning med att kunna använda vår märkning.

Förpackningar av cellulosafiber kan återvinnas, upp till hela sju gånger. När materialet inte längre går att återvinna, eftersom fibern tappat sin styrka, kan det gå till förbränning och slutligen blir till värme och energi.

– Trä är ett fantastiskt material som både är förnybart och går att återvinna. Det går att använda till många olika produkter och är viktigt i omställningen till en biobaserad ekonomi. Något som många företag arbetar med, säger Märta Lindqvist.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095