23948sdkhjf

Köttleverantör i stort förpackningssamarbete

Helt förnybara förpackningar i fokus när Södra och Svenskt butikskött samarbetar.
Nedbrytbara, fiberbaserade köttförpackningar – det är vad som ska bli resultatet av gotländska leverantören Svenskt butikskött och skogsbolaget Södras nya projektsamarbete.

Genom att använda Södras material Durapulp, utvunnet av skogsråvara, vill man ta fram en förpackning som samtidigt möter livsmedelsindustrins krav och ersätter fossila produkter ett material som kan brytas ner helt och förnyas.

– Vi brinner för ekologisk hållbarhet och med det nya avtalet hoppas vi kunna ta fram en hundra procent nedbrytbar, fiberbaserad förpackning till våra produkter. Den förpackningslösning vi har i dag är återvinningsbar, men inte nedbrytbar och komposterbar – vilket inte är tillräckligt bra för ett företag med vår ekologiska profil, säger Thomas Östlund, ägare i Svenskt butikskött.

Durapulp-materialet ska kunna användas i hela produktskalan, och är även vattenavvisande.

Det nya samarbetsavtalet kommer innebära att man startar både utveckling och tillverkning av en prototyp till sommaren, något man beräknar vara klara med till hösten. Om prototypen visar sig hålla måttet kommer man gå vidare till en småskalig produktion och kundtester, med sikte på att få en förpackning i fullt bruk inom de närmsta åren.

– Det finns en stark efterfrågan från såväl producenter som konsumenter på hållbara alternativ till förpackningar gjorda av fossila material som till exempel plast, säger Erik Bengtson, affärsutvecklare på Södra, i ett pressmeddelande.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078