23948sdkhjf

Förpackningar i fokus i Almedalen

Näringslivsklustret Paper Province deltar i Almedalen på onsdag nästa vecka. Med rubriken "Förpackningsrevolution 3.0 – Förpackningar som minskar matsvinnet" vill man sätta fokus på förpackningsindustrins möjligheter att bidra till resurshushållning.

– I 30 år har miljöfrågor för förpackningar handlat om att minimera och återvinna material. Men eftersom 30-50% av all mat slängs borde frågan istället vara hur vi utvecklar förpackningar som hjälper konsumenter minska matsvinnet, säger Maria Hollander, VD för Paper Province.

– Nu är det dags för nästa stora steg, som handlar om att utveckla förpackningens egenskaper utifrån konsumentbeteende och att på så sätt minska matsvinnet. Vid Karlstads universitet pågår forskning om smarta förpackningar utifrån komplexiteten längs hela kedjan från produktion, transport till konsumtion.

Seminariet kommer att visa på olika förpackningslösningar till samma livsmedel och diskutera vilken som är den bästa ur miljösynpunkt.

– Att ta fram fler förpackningsidéer som minskar matsvinn i hela kedjan och särskilt hos konsument är utmanande och kräver ökat samarbeta mellan många aktörer, säger Maria som deltar i seminariet tillsammans med bland andra Lisa Säfwenberg Axfood, Anna Lilja på Konsumentföreningen, Eskil Erlandsson, centerpartistisk riksdagsledamot och f d landsbygdsminister.

TID: 5 juli 16.00-16.45.

PLATS: Aktuell Hållbarhet Arena, Gotlands museum.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078