23948sdkhjf

Finlands största aktör väljer EcoFishBox

Finlands största aktör inom fiskindustrin, Kalaneuvos – V. Hukkanen Oy, har sedan årsskiftet förpackat sina färska fiskfiléer i Stora Ensos vattentäta wellpappförpackning EcoFishBox.

Tidigare användes förpackningar av expanderad polystyren (EPS). Det nya förpackningskonceptet har haft många positiva effekter, både på verksamheten och på miljön.

För det familjeägda företaget Kalaneuvos – V. Hukkanen Oy är hållbarhet och innovation de främsta faktorerna för framgång. Under sina dryga 40 år på marknaden har de utvecklat och expanderat sin verksamhet, samtidigt som de ständigt letat efter nya sätt att minska företagets miljöpåverkan. De har mottagit flera utmärkelser för sina bedrifter, senast i raden som Årets entreprenör i Finland 2016.

– Vi har varit pionjärer inom en mängd olika områden genom åren. Nu är vi stolta över att även kunna vara föregångare när det handlar om att använda hållbara och innovativa förpackningar inom fiskindustrin, genom att vara det första företaget som använder EcoFishBox i storskalig produktion, kommenterar Veijo Hukkanen, grundare och VD på Kalaneuvos – V. Hukkanen Oy.



Kalaneuvos – V. Hukkanen Oy började undersöka möjligheterna för mer hållbara förpackningslösningar för tre år sedan. De ville ersätta EPS-förpackningarna av plast med ett mer miljövänligt alternativ. När de först kom i kontakt med EcoFishBox blev de imponerade av produkten, men de kände tveksamhet kring frågor som fukt, vattentäthet, lim, ishantering och möjligheten att hålla en låg temperatur.

– Vi var skeptiska till en början, och det tog ett tag innan vi var helt övertygade om att det här konceptet verkligen skulle fungera. Under hela utvecklingsfasen hade vi ett nära och givande samarbete med Stora Enso och vi är mycket nöjda med hur bra resultatet blev. Det tog fem månader från det att beslutet fattades tills produktionen var igång, berättar Veijo Hukkanen.

I nuläget förpackar Kalaneuvos –V. Hukkanen Oy färska fiskfiléer i 500 EcoFishBox-förpackningar om dagen vid sin produktionsanläggning i Sastamala i sydvästra Finland. De använder 10-kilosförpackningar och genomför även tester med 20-kilosförpackningar.

– Eftersom vi är så nöjda med EcoFishBox vill vi gärna vidareutveckla produkten. Nu undersöker vi möjligheten för förpackningar i fler storlekar. Vårt mål är att ersätta samtliga EPS-lådor med miljövänligare lösningar, berättar Veijo Hukkanen.

– Vi uppskattar det goda samarbetet med Kalaneuvos –V. Hukkanen Oy. De är en stor nytänkare inom fiskindustrin och utmanar oss ständigt som leverantör att utveckla nya innovativa och hållbara lösningar, kommenterar Vesa Penttinen, Sales Development Manager inom Packaging Solutions på Stora Enso.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078