Snabbguide till återvinningsbara plastförpackningar

| Av Redaktionen Packmarknaden | Tipsa redaktionen

FTI har tagit fram en snabbguide som ska underlätta för varuproducerande företag att välja plastförpackningar som är lätta att återvinna. Under utveckling är också en manual som ger företagen fördjupade kunskaper i frågan.

FTI presenterade ytterligare en nyhet på Pack@lunch i förra veckan. FTI har tagit initiativet till en snabbgudie och på sikt en genomarbetad manual som varuproducerande företag ska kunna använda vid val av förpackning. Snabbguiden heter ”Länge leve plasten” – ”plast kan återvinnas om och om igen.”

I guiden uppmanas företag att välja plast som kan leva vidare. I en tabell staplas plasterna upp efter hur möjliga de är att sortera ut, behandlas för materialåtervinning och om det finns en marknad för plasten som återvunnen.


– Vi uppmanar företag att välja förpackningsmaterial som är enkla att materialåtervinna. I detta avseende är det inte bara plasten i sig man ska titta på utan även färger, tryck, lim, etiketter, mm. Manualen är till för den som vill fördjupa sig och är under utveckling, säger Annica Dahlberg som är Kommunikationschef på FTI.


-


Guiden riktar sig till förpackningsutvecklare, inköpare och hållbarhetschefer inom dagligvaruindustrin och dagligvaruhandeln och har presenterats på Dagligvaruleverantörers Förbund, DLF:s årsmöte. Dagligvaruleverantörerna ser med förväntan fram emot den hjälp man kan få från den kommande förpackningsmanualen och från den återvinningsutbildning som planeras.


-– Våra medlemmar får nu en guide som kan bidra till att de plastförpackningar som sätts på marknaden är bättre ur ett materialåtervinningsperspektiv, vilket bidrar till att dagligvarubranschen blir mer hållbar, säger Jörgen Friman, vd på DLF, Dagligvaruleverantörers Förbund.

FTI:s uppdrag från det svenska näringslivet är att se till att de förpackningar och tidningar som använts i hushåll och verksamheter samlas in för att bli till ny råvara i tillverkning. Producenter som importerar/för in eller fyller en förpackning som säljs i Sverige är anslutna och betalar för hela återvinningen. Flera söker råd om vad som är bra val. Den manual som nu finns till försäljning är unik i sitt slag såvitt FTI kan konstatera.

– I Sverige är vi rätt duktiga på att återvinna förpackningar, men vi måste bli ännu bättre, framför allt på plastförpackningar. Vi producenter måste också hjälpa till genom att välja plastsorter till våra förpackningar som är bra ur ett återvinningsperspektiv. FTI:s plastguide kommer att vara en bra hjälp vid framtida produkt- och förpackningsutveckling och ett viktigt bidrag till det cirkulära arbetet, säger Karin Brynell, vd på branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandel.


Håll dig uppdaterad med Packnet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Glad Midsommar!

Välkommen till nya packnet.se!

Packmarknaden går en ny digital era tillmötes.

Våra event: Återvinningsbara förpackningar i Almedalen!

Trots att arbetet mot en ökad återvinning av förpackningar nu pågått i drygt ett par decennier, är det fortfarande så att förpackningar i stor utsträckning inte konstrueras och utformas med tillräckligt fokus på återvinningsbarhet. 

Pack Sweden upphör som tidning

Grupp för cirkulär bioekonomi formerad

PACK@lunch hos Boxon

Visade hur rätt etikett kan ge både effektivitet och kundlojalitet!

Röntgen säkrar bärprodukter

Arkiv

ITO Pall-Pack öppnar nytt showroom

DS Smith bygger hus i wellpapp

Yaskawa satsar i Sverige

Nya utmärkelser till Ecolean-förpackningar

Den franska mejeriproducenten En Direct Des Éleveurs har vunnit två prestigefyllda utmärkelser med produkter i Ecolean-förpackningar.

Emballator Metal Group expanderar österut

Mer material – mindre matsvinn!

Skoghall sparbössa för Karlstad

Ledaren: Människa eller maskin?

PIDA i Stockholm korade vinnare

Förra veckan hölls finalen i den svenska upplagan av PIDA, Packaging Impact Design Award i Stockholm.

Norrmejerier först med klimatsmart Tetra Brik Edge

Avslutning för nykläckta Förpackningstekniker

Finlands största aktör väljer EcoFishBox

Finlands största aktör inom fiskindustrin, Kalaneuvos – V. Hukkanen Oy, har sedan årsskiftet förpackat sina färska fiskfiléer i Stora Ensos vattentäta wellpappförpackning EcoFishBox.

aPak höll 100 års fest

Allerum i bekväm ostkupa

Allerum lanserar nu en bekväm ostkupa som håller osten fräsch länge och förenklar hanteringen. Vid servering lyfter man enkelt av kupan och låter osten ligga kvar på locket.

Svenska mässan expanderar

Stjernberg Automation tar in kinesiskt kapital

Stjernberg Automation har tecknat ett s k letter of intent med ett kinesiskt investmentbolag. Syftet är att expandera internationellt. De kinesiska investerarna är imponerade av Stjernberg Automations kunnande inom digitala laserproduktionslösningar.

Ny tryck- och stansmaskin i full produktion

Den nya tryck- och stansmaskinen för wellpappförpackningar, Bobst Masterline HD, är nu installerad och producerar för fullt på Stora Ensos fabrik i Jönköping.

Blisterförpackning helt utan plast

Erkännande för en unik lösning

Vägledning för äganderätt till avfall

Krönika: Avveckla inte plasten!

IFoodbag löste matvarudistributionen till Schweiz

FTI handlar upp transporttjänster i hela landet

FTI planerar egen återvinningsanläggning

"Leverantörerna styr branschen!"

Stort intresse för Nordic Printtech

Förpackningsdesign i ett globalt perspektiv

Snabbguide till återvinningsbara plastförpackningar

Per Lindberg invigde ny påspackare

Sänd till en kollega

0.178