23948sdkhjf

Förpackningsdesign i ett globalt perspektiv

Luz Rondón Betancourt, student vid Brobygrafiska, sökte och tilldelades Åke Sahlins Stipendium hösten 2016. Stipendiet delas ut av Förpackningsgillet. Gillets Kerstin Fahlskog gjorde en intervju med henne vid hemkomsten.
Luz hade som målsättning att få praktisera vid den framgångsrika vietnamesiska designbyrån, Rice Creative, i Ho Chi Minh City, före detta Saigon. Tanken var att fördjupa sina kunskaper i förpackningsdesign och förpackningskonstruktion.

När jag kontaktar Luz i februari är hon nyligen hemkommen från en spännande och mycket lärorik tid på Rice Creative med ett 15-tal anställda. Sex intensiva veckor på designbyrån i Vietnam har givit Luz en ny och bredare insikt i vad förpackningsdesign i ett globalt perspektiv innebär.

Vad fick du göra under praktiktiden?

– Jag fick prova på många olika delar av verksamheten. Förpackningskonstruktion, tillverkning av prototyper, ofta av kartong, varumärkesutveckling, produktfotografering, besöka tryckerier och träffa kunder från olika delar av världen för att nämna några av mina uppgifter. Dessutom fick jag i uppgift att tillverka ett så kallat ”Welcome Kit” för kunder och praktikanter hos Rice Creative.

Hur upplevde du de kulturella skillnaderna?

– Vietnameserna är lite blyga och återhållsamma, men otroligt hjälpsamma, vänliga och serviceinriktade. En tydlig hierarki är en stor skillnad. Under praktiktiden inträffade det vietnamesiska nyåret, Tét. Det blev en speciell upplevelse, som jag hade förmånen att få fira tillsammans med en av mina arbetskamraters familj. En familjehögtid av stor betydelse. Då upplevde jag än en gång vietnamesernas stora gästfrihet och vänlighet.

Hur har praktiken i Vietnam påverkat din syn på förpackningsdesign?

– Europa och Vietnam är som två helt olika världar. I Vietnam upplevde jag att helheten i förpackningsdesign är det viktigaste. Konstruktion, funktion och visuell upplevelse ska stämma överens. Viktigt att förstå och ta hänsyn till den kulturella bakgrund som mottagaren befinner sig i. Alla som jag mött och samarbetat med under praktiktiden har på olika sätt bidragit till att öka min kunskap om förpackningsdesign i en globaliserad värld.

Hur har praktiktiden i Vietnam påverkat dina framtida karriärplaner?

– Jag är intresserad av förpackningskonstruktion och hoppas få arbeta inom det området och helst globalt.

Det säger Luz Rondón Betancourt, som nu är examinerad Förpackningsdesigner från Brobygrafiska i Sunne.

Text: Kerstin Fahlskog
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062