23948sdkhjf

Findusfabriken återuppstår i ny skepnad

Nya företaget Foodhills och Bjuvs kommun ska samarbeta om att etablera livsmedelsproduktion i Findus gamla fabrik.
När nybildade livsmedelsföretaget Foodhills AB i mars meddelade att man skulle etablera sig i Bjuv sa man att Findus gamla anläggning antagligen var för stor för deras verksamhet. Idag torsdag skrev Foodhills en avsiktsförklaring med Bjuvs kommun med målet att tillsammans skapa ett centrum för cirkulär livsmedelsproduktion i den tidigare Findusfabriken.

Enligt Lennart Svensson, regional samordnare på Region Skåne, är samarbetet en fortsättning på innovations- och utvecklingsprojektet Food valley of Bjuv som Findus var med och initierade. I den nya satsningen kommer nu istället Foodhills att ta en värdroll, som tar in andra aktörer för att ha verksamhet i området Foodhills själva planerar att producera frysta livsmedel, där vegetabiliska protein är en av produkterna.

Bakom satsningen på Foodhills står bland annat Backahill. VD Anders Nelson sitter i det nybildade Foodhills styrelse. Backahill ägs av Peabs grundare Erik Paulsson, en av Sveriges rikaste personer med en förmögenhet på cirka sju miljarder kronor. Bakom det nybyggda Fryslagret som byggdes för Findus och invigdes 2015 står Peab och fastighetsföretaget Balder i Stockholm som bildat Fastighets AB Centur för att gemensamt äga byggnaden. Den 6 500 m² stora och 38 meter höga byggnaden kostade 750 miljoner kronor att bygga och driften sköts av holländska Kloosterboer, specialist på att driva lageranläggningar åt företag i livsmedelsindustri. Det finns således ett intresse från Peab-sfären att investeringen i Fryslagret även på sikt bär frukt åt sina ägare.

Om företaget Vegafish kommer att återuppstå är oklart. Vegafish tog hand om näringsrikt vatten från Findusfabriken och använde det för odla jätteräkor i bassänger uppvärmda av restvärme från Findusfabriken. Företaget gick i konkurs i februari i år innan man hann nå fullskalig produktion. Bottenslammet från bassängerna skulle användas som gödsel på ärtåkrarna och på så sätt skapa ett kretslopp.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063