23948sdkhjf

Returlådor minskar koldioxidutsläppen

Hälften av Sveriges färskvaruleveranser till dagligvaruhandeln sker med Svenska Retursystems returlådor. Genom att använda returlådor istället för engångsemballage minskade branschen sina koldioxidutsläpp med 28 700 ton under 2016. Det rapporterar Svenska Retursystem.
– Om världen ska klara att uppnå de ambitiösa och tuffa klimatmålen är det viktigt att vi alla agerar kraftfullt här och nu. Vi är därför glada över att vi tillsammans med producenter, grossister, butiker och restauranger drar vårt strå till stacken och fortsätter minska branschens koldioxidutsläpp, säger Anna Elgh, VD för Svenska Retursystem.



Under 2016 blev koldioxidbesparingen från returlådorna betydligt större jämfört med tidigare år. Det beror bland annat på att uttjänta returlådor som inte längre går att laga numera mals ner och återanvänds vid tillverkningen av nya lådor. Utsläppen av växthusgaser har även minskat genom att fler turer körs på järnväg och att allt fler transportörer ökar andelen alternativt bränsle. Dessutom har retursystemet vuxit.

– Returlådorna är inte bara klimatsmarta, de bidrar även till att matsvinnet minskar betydligt på grund av deras stabila konstruktion och att de är ventilerade och inte suger till sig någon fukt. Man skulle kunna säga att returlådorna är livsmedelsbranschens sanna miljöhjältar, säger Anna Elgh.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141