Svensk förpackningsplast redo för miljardmarknad

| Av Redaktionen Packmarknaden | Tipsa redaktionen

En överdragshätta av plastfilm för livsmedel kan bli miljardindustri. Eazpac står för utveckling och produktion av produkten Eazycover, som i år börjar säljas i alla ICA-butker.

– Idén är egentligen en vidareutveckling av badmössan. Den föddes ur irritation över att det är så svårt att hantera vanlig plastfilm som bara klibbar, klistrar och är en allmänt frustrerande produkt, säger Hassan Moghaddam VD på Eazpac som är företaget bakom produkten.

Eazycover är en överdragshätta tillverkad av tunn, elastisk plastfilm och med ett band av naturgummi. Företaget bakom produkten heter Eazpac och har i dag sju anställda. De viktigaste kunderna är restauranger och hushåll och bara den potentiella privatmarknaden i Norden uppgår till 2,4 miljarder hättor varje år.

Eazycover finns hos hotell-, restaurang- och cateringgrossisterna Tingstad, Martin&Servera, Menigo, PAC, Kespro och Multiline. På privatmarknaden säljs Eazycover hos bland annat Rusta, den finska butikskedjan Kesko och danska Dansk Supermarked Gruppe som äger Netto. Ett antal utvalda ICA-butiker säljer också hättan, och under året kommer den att introduceras i samtliga ICA-butiker i Sverige.

Eazycover är patentskyddad i Sverige, USA, Kina, Ryssland och Australien, och flera andra stora internationella marknader står på tur. Testförsäljning kommer att påbörjas i Tyskland och nu i februari introduceras hättan på den franska marknaden. Då produkten inte har några kulturella barriärer beräknas den potentiella världsmarknaden för både restauranger och hushåll handla om 130 miljarder hättor per år.

– Jag började arbetet med att utveckla Eazycover 2007. Produkten har därefter fått allt större spridning och förra året fick vi öka antalet produktionsskift för att möta efterfrågan från både restauranger och privatkonsumenter, säger Hassan Moghaddam.

Eazpac har sin utvecklingsavdelning och bolagsledning i Malmö. Produktionen sker i Holsbybrunn nära Vetlanda, den ort dit Hassan Moghaddam och hans familj flyttade 1988.

Under resan från idé till att växa och ta sig in på den internationella marknaden, har Hassan Moghaddam haft stöd av Teknopol, en av Sveriges största aktörer inom rådgivning till affärsidéer med internationell marknadspotential.

– Teknopol är en väldigt kompetent organisation, som med sin breda kunskap varit till stor hjälp, säger Hassan Moghaddam.

– Det är fantastiskt att få jobba med entreprenörer som Hassan, som provar olika vägar och förverkligar sina drömmar. Samtidigt skapar de jobb och nya inkomster till samhället, säger Marianne Larsson, innovationschef på Teknopol.Håll dig uppdaterad med Packnet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Glad Midsommar!

Välkommen till nya packnet.se!

Packmarknaden går en ny digital era tillmötes.

Våra event: Återvinningsbara förpackningar i Almedalen!

Trots att arbetet mot en ökad återvinning av förpackningar nu pågått i drygt ett par decennier, är det fortfarande så att förpackningar i stor utsträckning inte konstrueras och utformas med tillräckligt fokus på återvinningsbarhet. 

Pack Sweden upphör som tidning

Grupp för cirkulär bioekonomi formerad

PACK@lunch hos Boxon

Visade hur rätt etikett kan ge både effektivitet och kundlojalitet!

Röntgen säkrar bärprodukter

Arkiv

ITO Pall-Pack öppnar nytt showroom

DS Smith bygger hus i wellpapp

Yaskawa satsar i Sverige

Nya utmärkelser till Ecolean-förpackningar

Den franska mejeriproducenten En Direct Des Éleveurs har vunnit två prestigefyllda utmärkelser med produkter i Ecolean-förpackningar.

Emballator Metal Group expanderar österut

Mer material – mindre matsvinn!

Skoghall sparbössa för Karlstad

Ledaren: Människa eller maskin?

PIDA i Stockholm korade vinnare

Förra veckan hölls finalen i den svenska upplagan av PIDA, Packaging Impact Design Award i Stockholm.

Norrmejerier först med klimatsmart Tetra Brik Edge

Avslutning för nykläckta Förpackningstekniker

Finlands största aktör väljer EcoFishBox

Finlands största aktör inom fiskindustrin, Kalaneuvos – V. Hukkanen Oy, har sedan årsskiftet förpackat sina färska fiskfiléer i Stora Ensos vattentäta wellpappförpackning EcoFishBox.

aPak höll 100 års fest

Allerum i bekväm ostkupa

Allerum lanserar nu en bekväm ostkupa som håller osten fräsch länge och förenklar hanteringen. Vid servering lyfter man enkelt av kupan och låter osten ligga kvar på locket.

Svenska mässan expanderar

Stjernberg Automation tar in kinesiskt kapital

Stjernberg Automation har tecknat ett s k letter of intent med ett kinesiskt investmentbolag. Syftet är att expandera internationellt. De kinesiska investerarna är imponerade av Stjernberg Automations kunnande inom digitala laserproduktionslösningar.

Ny tryck- och stansmaskin i full produktion

Den nya tryck- och stansmaskinen för wellpappförpackningar, Bobst Masterline HD, är nu installerad och producerar för fullt på Stora Ensos fabrik i Jönköping.

Blisterförpackning helt utan plast

Erkännande för en unik lösning

Vägledning för äganderätt till avfall

Krönika: Avveckla inte plasten!

IFoodbag löste matvarudistributionen till Schweiz

FTI handlar upp transporttjänster i hela landet

FTI planerar egen återvinningsanläggning

"Leverantörerna styr branschen!"

Stort intresse för Nordic Printtech

Förpackningsdesign i ett globalt perspektiv

Snabbguide till återvinningsbara plastförpackningar

Per Lindberg invigde ny påspackare

Sänd till en kollega

0.133